Continuăm culegerea de impresii acumulate în 5 ani de activitate. Problemele și satisfacțiile unor antreprenori din România.
Dacă ai ratat:
Partea I ⇒
Partea II ⇒
Partea III ⇒
Partea IV ⇒
39. Birocrația îngrozitoare. Din prima zi. Până în ultima, oricând ar fi ea, la 1, 5 sau 100 de ani. Dacă vrei să ai o firmă sau dacă vrei să nu mai ai o firmă, foile peste foi, cereri, declarații, cele 10 copii de CUI și CI, deconturi, foi de parcurs, condici de prezență…păduri întregi pe care aș prefera să le fi lăsat pe Carpați și nu să completez, uneori cu purceluși și în multiple exemplare.
Dar românii nu sunt descurajați. Numărul firmelor înregistrate e în creștere per total. Dar și numărul firmelor radiate a crescut, în primele patru luni din 2018, cu 4,91%, comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la 28.787, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
De asemenea, în perioada ianuarie – iunie 2018, un număr de 9.618 firme şi-au suspendat activitatea, în plus cu 26,6% faţă de perioada similară a anului trecut, din care 1.254 numai în luna iunie, iar 18.570 de firme au fost dizolvate, cu 46,36% mai multe decât în perioada ianuarie – iunie din 2017.(sursa)
Concluzia o puteți trage voi. Noi continuăm cu lista noastră de provocări, după aceste câteva statistici sumbre.
40. Social media. Google, facebook și parametri care se schimbă doar ca să mai ai ceva de învățat, de schimbat la site, la profilele de pe social media, la bugetele de reclamă. Oricum ar fi, să fii vizibil fără reclamă în acest moment devine imposibil, nu pentru că nu ai potențial, ci pentru că și Google sau Facebook sunt afaceri și au nevoie de profit.
41. GDPR. Cea mai nouă problemă, despre cum să vinzi când nu ai voie să suni, să dai mail sau să afișezi poze, ne întrebam prin ianuarie? Și acum ne mai întrebăm câteva ceva. Vă anunțăm când aflăm răspunsuri clare.
42. Cele minim 3 schimbări legislative pe an care te țin în priză. Constant, de 5 ani, lucrurile se schimbă. Așa că e imposibil să ai un plan pe 5 ani, așa cum zic ăi mai mari traineri. Doar în 2017 am fost loviți cu: cele 4 ore plătite ca 8, split TVA și condica de prezență și problema e că după ce îți bați capul, unele nu s-au concretizat.
43. Banii firmei. Să tratezi banii firmei ca ceva separat de contul tău, când tu nu ai vreme să trăiești din altceva, e o provocare de care va trebui să te lovești și să treci. Dar cum, când taxele dacă te angajezi la propria firmă sunt de peste 800 de lei și până în 2017 taxele pe dividente ca să scoți bani din propria firmă erau de 16 la sută? TBD.
44. Curieratul. Clujenii știu despre ce vorbesc și nici ei nu sunt FANi. 😉 Degeaba ai produse și servicii super dacă atunci când te bazezi pe curier rămâi cu buza umflată. E un domeniu cu potențial de mai bine, poate se gândește cineva să facă o treabă mai bună.
45. Dublul standard. De data aceasta voi alege acest produs/serviciu de la un prieten/cunoscut/coleg. Da, o să se întâmple să fii lăsat pe dinafară pentru că cineva știe pe cineva, mai ales în România multitaskerilor. Oricât de profi ai fi tu.
♥ AVANTAJE ANTREPRENORI – Orice cunoscut al unui cunoscut are un hobby, nu o afacere. Și clienții tăi au nevoie de un standard, așa că lasă-i să se convingă singuri de diferențele dintre un amator și un profesionist. Gusturile și alegerile nu se discută. Dar să fii gata pentru a interveni, just in case.
46. Românismele. Principiul las ca merge și așa, calitate inferioară aleasă pentru preț similar sau insignifiant mai mic, toate acele lucruri pe care le vezi în filmele cu stereotipuri românești și îți zici să nu se poate să fie așa. Dar cu răbdare și respect pentru client, cu standarde menținute și afaceri corecte, vom ajunge și la faza în care piața va fi destul de educată în majoritatea sa. Și ne va împinge să devenim mai buni, nu mai șmecheri.
47. Biroul. Să ai birou în economie în care metrul pătrat e minim 10 euro e o provocare. Felicitări tuturor celor care aveți un loc unde să primiți clienții. Sperăm ca și ei să aprecieze.
♥ AVANTAJE ANTREPRENORI – Costul chiriei este, descoperi, o investiție în productivitate. Pentru că dacă nu ar fi locul acela unde să mergi ca să lucrezi, acasă ar fi prea tentant pentru relaxare. Pe de altă parte, cheia e la tine, nu la un angajator.
48. Să fii mândru. Da, e o provocare asta. După atâta timp în care tragi, uiți de concedii și de tine, să poți spune că ideea ta nu s-a schimbat, că a prins formă și merge și fără tine e o apariție rară. Și e o provocare să recunoști, când ești sincer cu tine, că oricât de greu a fost, au fost și momente frumoase.
49. Să ai răbdare. E o problemă nu doar în afaceri. Când să împingi, când să lași de la tine, când să renunți, când să insiști, sunt lucruri pe care le înveți doar exersând.
50. Să rămâi pozitiv și să lupți cu statisticile îngrijorătoare. Deși toți cred, când au o idee, că va face aur singură doar pentru că e genială, realitatea e alta. Am început cu o astfel de statistică și încheiem la fel. Problema este cum îți dai seama că ești pozitiv și nu încăpățânat? Că știi, nu doar speri?
♥ AVANTAJE ANTREPRENORI – Experiența de dincolo de baricade. Orice s-ar întâmpla.
Povestea la 5 ani a unui start-up din România.
Am adunat câteva dintre lucrurile care ne-au dat bătăi de cap în cei 5 ani de activitate. Și câteva bucurii. Lista de mai sus o putem completa împreună, dacă ne trimiți un email cu provocările pe care le-ai avut tu, la office@epics.ro. Vom insera numele companiei tale și un link către site-ul tău, (dacă dorești).
Mulțumim că ai rămas alături de noi până aici, la final, cititorule.
Mulțumim că ai rămas alături de noi până azi, la 5 ani de la start-up, clienților.
Mulțumim că ne dai șansa să fim mai buni, viitor client.
Mulțumim României că ne învață the hard way și ne întoarcem la scopul nostru, scris de când avem un site:
“Să fim aici mult timp, cel puțin până un copil ce a avut cabina foto la botez va apărea în poze Epics la botezul propriului său nepot. Alb, dar tot zâmbind, o poveste în fotografii instant Epics.”
***
Surse: Entrepreneur.com, onețiu.com, startupcafe.ro, www.zf.ro
Autor: Cătălina Gal, cofondator Epics și marketing specialist la cuvinteetc.ro
Citește celelalte părți:
Partea I ⇒
Partea II ⇒
Partea III ⇒
Partea IV ⇒
Articolul integral îl poți citi aici.
⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒
Contact cabina foto Epics România:
Sediu Cluj: 0722191881 / 0731638201
Sediu București: 0736116111 / 0736116333
Sediu Mureș: 0737116222
Sediu Timiș: 0735638201
Sediu Brașov: 0799980921
Comments are closed.