La 5 ani de activitate Epics, am zis să lăsăm deoparte postarea clasică în care ne lăudăm cu faptul că am supraviețuit mai mult decât majoritatea, că am făcut undeva la 3000 de evenimente și ceva milioane de poze instant și să reflectăm asupra piedicilor pe care le-am trecut ca să ajungem aici cu ideea noastră de cabine foto.
Poți să te regăsești în aceste rânduri sau să le folosești drept luare aminte pentru propria afacere la început, indiferent de domeniu.
Și ca să nu pară că totul e doar chin, vedem și câteva dintre AVANTAJELE unui start-up, lucruri care fac antreprenoriatul și provocările sale să merite, atunci când tragi linie.
Provocări și satisfacții pentru un start-up în România, la pragul de 5 ani
A avea și 1 an de viață, ca mică firmă în spațiul economic românesc, este o provocare și un mare succes dacă îl treci cu bine și cu „toate acasă”. Așa că în primul rând felicitări tuturor celor care au avut curajul să pornească la drum ca antreprenori și au ajuns la acest al doilea prag psihologic, de 5 ani activi, nu doar pe foaie și capul încă deasupra valului.
Sunteți #bravRo, adică Brand românesc, aduc valoare României.
5 ani – Bariera de care nu pot trece 95% dintre ideile de afaceri
O să enumăr, din experiența acestor 5 ani, obstacolele peste care Epics a trecut din 2013 și până acum. Cum legile, colaboratorii, piața, clienții și toate celelalte părți în mișcare ce determină succesul unui start-up ne-au influențat afacerea cu cabine foto.
Conform unui studiu, 20% din companii eșuează după primul an, 30% în al doilea an și 50% în primii 5 ani. (sursa) Iar un binecunoscut trainer are o viziune și mai pesimistă, așa cum vei vede mai jos. Așa că, începem lista greutăților cu cea mai însemnată poate:
- Cum să deschid o afacere … dintr-un hobby. Adică să aduci o idee la stadiul de business, să însemne mai mult decât tu și ideea ta și un mic venit suplimentar de adunat la salariu. Și pentru asta, trebuie să ai PLANUL. Să ai claritatea și sinceritatea necesară de a face un studiu de piață pentru a identifica cererea, obiectivitatea în a scrie cifrele reale și apoi curajul de a renunța la altceva dacă ideea are potențial sau curajul de a renunța la idee dacă ea e ceva ce doar pentru tine sună bine dar nu are deloc acoperire în piață și justificare economică. Ei, asta e greu.
Sursa foto – onetiu.com
♥ AVANTAJE ANTREPRENORI – Vei fi în cei 4,4% bărbați sau 2,7% femei din populația României ce își conduc singuri destinele și buzunarele.
În România sunt active 877.050 firme și 387.335 PFA-uri, un total de 1.264.385 profesioniști cu activitate economica în februarie 2018. Numărul este în creștere cu 5,6% față de anul 2017.
Numărul total al femeilor implicate în domeniul economic este de 484.521. Femeile dețin calitatea de asociat/i sau fondator în cadrul a 37% din companii, restul fiind deținute de bărbați. (sursa)
Epics face parte din acele companii cu acționariat mixt și poate că uneori, în unele domenii, acest lucru poate reprezenta un avantaj, pentru calitățile diferite pe care le aduc la masă cele două categorii.
- Câți bani să investesc într-un start-up? Prima investiție și calcularea cifrelor, a marjelor, a prețului…Sunt greutăți specifice nu doar celor care sunt la prima afacere. A ști când ceva e prea ieftin sau prea scump nu este ceva ce ne vine natural. Așa că ce putem să vă spunem este ca niciodată să nu faceți calculele după ureche și din presupuneri și să vă calculați data aproximativă pentru recuperarea investiției. Dacă se întinde spre 5 ani…ei, vedeți statisticile de mai sus.
- Cum descoperi De ce-ul afacerii tale. Dacă nu ai citit nimic de Simon Sinek (așa cum nici noi nu citisem pe atunci) sau orice altă carte de îndrumare pentru antreprenori, de acolo începi. Motivația corectă va fi critică în momentele cele mai grele, când te vei întreba de ce fac asta și vei avea nevoie de un răspuns care să te pună în mișcare.
♥ AVANTAJE ANTREPRENORI – Când găsești acel De ce autentic, momentele în care vei primi așa ceva vor deveni de mii de ori mai importante decât profitul pe care îl ai la final de an.
- Cum fac un plan de afaceri. Cu lipsa crasă de informații economice din școală, ai două șanse: să pierzi timp cu facultatea (da, am spus să pierzi timp) sau să înveți din greșeli. Nu doar noi recomandăm varianta 2, mai ales că în piață, în viața reală, nimic nu e ca textele din cărțile din care se predă.
♥ AVANTAJE ANTREPRENORI – Ce am învățat în acești 5 ani are mai multă valoare decât 17 ani de școală. Și va fi la fel pentru toți cei care vor alege să învețe de nevoie. După un timp, vei știi să faci puțin din toate: contabilitate, resurse umane, vânzări, marketing și câte și mai câte. Și cum știi deja, knowledge is power.
Dar avantajul de mai sus are și o parte întunecată, pe care o punem pe lista de probleme ale unui start up.
- Ce este un atreprenor și care sunt sacrificiile. Majoritatea nu știu în ce se bagă atunci când pornesc o afacere. Graficul de mai jos arată câteva date, dar ce vreau să punctez la punctul ăsta: problema este că plecăm cu impresia că antreprenor egal șef sau fix invers, că antreprenor egal one man show. Și să înveți să nu e așa, în funcție de cât durează, e o provocare mare.
Grafic profil antreprenor (sursa)
***
Povestea la 5 ani a unui start-up din România.
Am adunat câteva dintre lucrurile care ne-au dat bătăi de cap în cei 5 ani de activitate. Și câteva bucurii. Lista de mai sus o putem completa împreună, dacă ne trimiți un email cu provocările pe care le-ai avut tu, la office@epics.ro. Vom insera numele companiei tale și un link către site-ul tău, (dacă dorești).
Surse: Entrepreneur.com, onețiu.com, startupcafe.ro, www.zf.ro
Autor: Cătălina Gal, cofondator Epics și content specialist catalinagal.ro
Citește mai departe:
Partea a II-a ⇒
Partea a III- a ⇒
Partea a IV-a ⇒
Partea a V-a și ultima ⇒
Articolul integral îl poți citi aici.
⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒
Contact cabina foto Epics România:
Sediu Cluj: 0722191881 / 0731638201
Sediu București: 0736116111 / 0736116333
Sediu Mureș: 0737116222
Sediu Timiș: 0735638201
Sediu Brașov: 0799980921
Comments are closed.