5 Ani de Epics la Habitat for Humanity România
Dragi cititori,
5 Ani de Epics la Habitat nu sunt mulți, dar cu siguranță nici puțini.
V-ați gândit cum e să ajutați o persoană necondiționat și benevol?
Dar 24, 40 sau 120? Dar să ajuți la construirea a 8, 10 sau 36 de case pentru aceștia? Și asta in doar 5 zile!
Știu, o să spuneți că e imposibil incredibil sau formidabil. Vă spun din capul locului că nu este imposibil, dar într-adevăr este incredibil și formidabil.
Da… Probabil că ar fi imposibil dacă nu ar fi această echipă minunată a Habitat for Humanity România, alături de care voluntari din toate colțurile lumii, sprijiniți de parteneri precum Kaufland România (partener strategic), Dedeman (partener principal), Bosch, ProTV etc., participă nu doar la construirea de case, ci și de speranțe.
Pe această listă selectă de parteneri se regăsește si Epics Photobooth încă de acum 5 ani.
Vă vom spune pe scurt experiența a 5 Ani de Epics la Habitat .
2015
Aventura pentru noi, începe în urmă cu 5 ani, pe 5 Octombrie. Duminică dimineața și un drum de peste 400 de km, de la Cluj-Napoca la Bacău. Nu știam ce ne așteaptă, cum va fi, ce vom face, dar aveam un sentiment de fericire, o emoție care apare de fiecare dată când faci ceva nou.
Odată ajunși, am fost întâmpinați de staff-ul tehnic, conduși către cazare și familiarizați cu programul ce ne aștepta în fiecare zi a săptămânii viitoare.
Hotelul vuia. Zumzetul sutelor de voluntari ce nu conteneau să apară umplea holul recepției. Irlandezi, ameircani, germani, slovaci și mulți alții se revedeau, se împrieteneau și se salutau ca niște vechi prieteni. Ne-am petrecut seara socializând, râzând, încercând parcă să intuim ce aveam să descoperim pe șantier. Dar destul cu vorba, la 7 trebuie să fim pe șantier să ne montăm cabina foto.
Program de armată în toată regula! Ordine și disciplină.
6 AM. Micul dejun.
7 AM. Prezența și înscrierea pe șantier, incluzând normele SSM & PSI, împreună cu training de folosire a uneltelor etc.
8:30 AM – 4:30 PM. Program de lucru.
1 PM. Pauză de masă.
6:30 PM. Cină.
6:30 PM – 6:30 AM. Program liber (cine mai are chef), vorba aceea: Work, Eat, Sleep, Repeat.
Mulți dintre cei prezenți probabil aveau același vibe ca și noi. Majoritatea nu ținuseră în mână un ciocan, o mistrie sau o filetantă în viața lor. Acest lucru avea să se schimbe după ce fiecare a fost repartizat în echipe conduse de ingineri constructori.
Dimineață.
Am ajuns la momentul în care, printre aburii cafelei fierbinți pregătite de Gabi Iordache, echipele de voluntari au pășit pe șantier.
Emoția, frigul și entuziasmul brăzdau chipul oamenilor toate în același timp. E fascinant să vezi o bucată de pământ gol, iar apoi după 5 zile, 8 case pe aceasta.
Zilele treceau scurgându-se după același program, singurele diferențe fiind sosirea necontinită a altor grupuri de voluntari și evident, progresul construcțiilor.
Iată-ne ajunși în ziua de joi. A mai rămas o zi până la finish-ul mult așteptat. După ce luni erau doar fundațiile turnate, acum construcțiile sunt la stadiul de 65% finalizate. În acest timp organizatorii ne anunță o surpriză. Seara suntem cu toții invitați la o cină festivă, pentru a marca sfârșitul lucrărilor și a sărbători reușita cum se cuvine.
Bineînteles, când e rost de petrecere, suntem prezenți și noi. Am luat cabina foto de pe șantierul prăfuit și am adus-o la cină pentru a imortaliza toată bucuria și entuziasmul familiilor beneficiare, voluntarilor, dar și a noastră, a staff-ului.
Nu s-a întins nimeni prea mult, dimineață trebuia să fim înapoi, sa finalizăm.
Momentul mult așteptat a venit! Vineri după-amiază, cu lucrările terminate, cu voluntari obosiți dar bucuroși, făcându-și poze unii cu alții pregatindu-se de despărțire. O despărțire emoționantă, privită prin ochii acelor familii, care au acum un cămin mulțumită celor de la Habitat for Humanity România.
A venit timpul să ne luăm și noi rămas bun de la toți oamenii frumoși pe care i-am cunoscut în această săptămână și să părăsim șantierul de la Bacău cu speranța că la următoarea acțiune de acest fel, să ne revedem.
2016
Luna octombrie a anului 2016 ne găsește tot la Bacău, pe șantierul celor de la Habitat.
Cu fericire în suflet, pășim in cortul înghețat la 7 dimineața. E rândul colegilor Cătălina și Florin să acceadă la experiența de pe șantier. Acelați vibe îi cuprinde și pe ei, la fel ca pe colegii de anul trecut. Nu știu la ce să se aștepte, totul e ciudat, nou, gol cu excepția utilajelor de construcții, a paleților de polistiren și a țiglei.
Încetul cu încetul, au început să înțeleagă cum funcționează lucrurile în zilele care au urmat. Mare le-a fost mirarea să vadă o adevărată lecție civică. Zeci de voluntari din rândul elevilor de liceu s-au ocupat, de-a lungul săptămânii, de aprovizionare, servire, curățenie și orice alt element logstic în cadrul șantierului.
Ca un obicei aproape, cina festivă din seara de joi a reunit toate sentimentele bune în același loc: bucurie, speranță, fericire și nu în ultimul rând, gratitudine.
Vineri, colegii și-au luat rămas bun cu același gânduri și promisiuni de a ne revedea la anul.
2017
Devenind tradiție, anul 2017 ne aduce din nou împreună pe șantierul Big Build, tot la Bacău. Prima zi de șantier coincide cu Ziua Mondială a Locurii, declarată de ONU ca fiind prima zi de luni din Octombrie.
De data aceasta, am ocazia să fiu parte din tradiție și să vă povestesc cum am simțit eu această experiență unică.
După 8 ore de eveniment, am plecat la drum circa 580 de km pentru a ajunge la cina de deschidere. Am fost întâmpinat de Bianca Constantin, o persoană foarte de treabă, cu care aveam să mă înteleg foarte bine. Am urmărit cu interes discursul de deschidere susținut de Roberto Pătrășcoiu (Director Național) și Gabi Pascal (Director de Program) – oameni inspiraționali pe care aveam să îi cunosc ulterior.
Mare mi-a fost mirarea când am auzit că scopul din acest an era construirea a 36 de case în 5 zile.
După recepția oferită de organizatori, am fost condus către hotel. Acolo, la fel ca și colegii mei, primit toate informațiile despre program.
După un somn odihnitor, am plecat către șantier. Deși era 7 dimineața, deja agitația și zumzetul își făceau simțite prezența. Aflasem între timp că vor fi 450 de voluntari în fiecare zi, plus multe vedete, artiști, oameni cunoscuți care veneau ad-hoc pentru a dat o mână de ajutor.
Surpriză.
Printre stivele de plăci OSB, polistiren, utilaje și scule, am zărit fundația caselor. Am înteles că fundațiile au fost făcute dinainte, iar la finalul celor 5 zile, locuințele vor fi ridicate la peste 70%.
Oameni mulți, echipe numeroase formate din voluntari de la cele mai renumite companii din țară ajung pe șantier. Prin vacarmul de voci și zgomot de utilaje, am remarcat un strigăt.
„Baiatul de la Epics, hai la o cafea!”. Era Găbițu (Gabi Iordache – Manager Procurement), omu’ cu cafeaua, apa, ceaiul fierbinte și mâncarea. Cel care avea grija ca voluntarilor să nu le lipsească nimic. I-am făcut semn că după ce termin de montat cabina foto, vin…
Iată și prima zi pe șantier sfîarșită. Impresionant. De la faptul că sute de oameni fără cunoștințe în domeniul construcțiilor, fără legătură între ei, reușiseră să formeze echipe și să ridice deja pereții, până la mâncarea gătită și servită de bucătari șefi de renume.
Liniștea se așează peste șantier și șușoteala se mută la sala de mese de la hotel. Fiecare povestește trăirile din prima zi, rezultatul muncii și fac planuri pentru ziua următoare.
Zilele au trecut, iar îndoiala ce m-a cuprins la început se risipea. La momentul cinei festive, era evident că procentul de peste 70% va fi atins la finalul zilei de vineri.
Încă din momentul plecării de pe șantier am știut că Big Build este o experiență pe care voi dori să o retrăiesc în fiecare an.
A fost o săptămână minunată, pentru că am cunoscut oameni deosebiți și am văzut făcându-se lucruri mărețe. Unul din acești oameni este Katharina Scheidereiter (Coordonator Departament CSR Kaufland) – puteți să o cunoașteți mai bine aici, iar un altul este Andrei Hüttner (CSR Bosch România). Cei doi m-au impresionat prin „dependența” de Big Build, pe care au reușit să mi-o transmită și mie.
Lista oamenilor minunați nu se oprește aici. Pentru toți participanții la eveniment, voluntariatul este ceva firesc și facerea de bine este ceva perfect normal. Ei sunt rotițele fără de care angrenajul Big Build nu s-ar pune în mișcare.
2018
Când am primit telefonul Biancăi, fără să știu locația sau alte detalii, am raspuns direct cu „Da, vin!”, așa cum îmi promisesem.
Ulterior, am aflat că noua locație va fi intr-o localitate lângă Constanța, unde inundațiile au lăsat pe drumuri zeci de familii.
După un drum de peste 550 km, am ajuns la malul mării.
M-am bucurat să îi găsesc pe toți cei cu care mă împrietenisem anul trecut, sănătoși și cu chef de lucru. Deja mă simțeam de-al casei, dar în același timp, la fel de enuziasmat ca prima dată.
Zilele au trecut, cele 8 case au fost terminate, ne-am luat ”La Revedere” cu promisiunea că ne vom vedea și anul viitor.
2019
O promisiune este o promisiune, sunt parte și acest an din experiența Big Build. 5 Ani de Epics la Habitat, din care cu mândrie, 3 au fost ai mei.
Drumul duce de această dată la Văideni, județul Vâlcea. 10 case în 5 zile. Deja mă simțeam ca un veteran. Șederea mi-a fost și mai placută, pentru că am împărțit totul cu o gașcă de voluntari de la București, cu care am avut o conexiune aparte.
Bineînteles că și acest șantier s-a încheiat cu aceiași promisiune, de a ne revedea și anul viitor.
Ce am oferit? Zâmbete, mii de amintiri, mii de poze, 3 săptămâni, mii de km și zeci de ore de condus pentru a contribui la Big Build.
Ce am câștigat? Experiențe unice trăite alături de oameni greu încercați, povești de viață care mai de care, prietenii, amintiri și nu în ultimul rând, încrederea că uniți putem schimba multe.
Blog de Silviu Marian – Franchise Owner
Photo Credits Epics Photobooths – Silviu Marian – Franchise Owner
P.S Oferta pentru cabina foto pentru nuntă , corporate, activări de brand sau orice alt tip, o găsiți aici sau la 0735638201.
Comments are closed.